Svårighetsgrad
Arbetstid
45 minuter
Tid totalt
(inkl. kylning, tining och tillagning)
2,75 timmar
Betygsätt detta recept

5 av 5 stjärnor baserat på 2 recensioner

Dagmartårta 10

Dagmartårta! En saftig kaka fylld med vaniljkräm och mandelmassa, toppad med len choklad. Kan det bli godare än så?

Ingredienser

Receptet är beräknat för 10 st

  • Deg

  • 1 dl Mjölk
  • 25 g Jäst
  • 100 g rumstempererat Smör
  • 2 msk Socker
  • 2 Ägg
  • 3 tsk stött Kardemumma
  • 1 tsk Salt
  • 350 g Vetemjöl
  • 1 Ägg till pensling
  • Vaniljkräm

  • 1,50 dl Mjölk
  • 2 Äggulor
  • 20 g Socker
  • 10 g Majsstärkelse
  • Frön från 1 Vaniljstång
  • Mandelmassafyllning

  • 150 g rumstempererat Smör
  • 150 g Socker
  • Dekoration

  • 10 g Smör

Så här gör du

Deg

  1. Värm mjölken och häll i en skål. Lös upp jästen i den.
  2. Tillsätt det tärnade smöret, sockret och äggen och rör ihop.
  3. Tillsätt kardemumman och saltet och knåda ner vetemjölet i vätskan lite i taget. Knåda degen smidig (hellre lite kladdig än torr av mjöl).
  4. Låt degen jäsa, under kökshandduk, på en varm plats i ca. 1 timme.

Vaniljkräm

  1. Tillsätt ingredienserna i en liten kastrull och vispa ihop.
  2. Värm under omrörning tills krämen tjocknar.
  3. Ta kastrullen från värmen och låt svalna.

Mandelmassafyllning

  1. Blanda ihop smöret med sockret och den grovt rivna mandelmassan till en fyllning.

Såhär gör du:

  1. Ta 1/4 av degen och kavla ut så att den passar storleken på botten av en springform ca. 24 cm i diameter.
  2. Smörj formen väl och lägg degen i botten (se till att den går några cm över kanten).
  3. Fördela vaniljkräm och lite mandelmassafyllning på degen.
  4. Kavla ut resten av degen till en rektangel ca. 30 x 40 cm.
  5. Bred ut mandelmassafyllninf på degen och rulla ihop.
  6. Skär rullen i ca. 10 tjocka skivor och lägg skivorna i pajformen.
  7. Låt jäsa under kökshandduk på en varm plats i ca. 30 minuter.
  8. Pensla med ett uppvispat ägg och grädda i 175°C varmluft i ca. 30 minuter tills den fått färg.
    Låt svalna.

Dekoration

  1. Smält chokladen och smöret tillsammans och dekorera tårtan.

Produkter i receptet